Wielkanocne wybory: Barszcz Biały czy Żurek?

25/03

Czy ktokolwiek z nas wyobraża sobie Święta Wielkanocne bez barszczu białego albo żurku ? My zdecydowanie nie! Ta Wielkanocna specjalność naszych mam i babć, pieczołowicie przygotowywana zazwyczaj już w Wielką Sobotę kojarzy nam się zdecydowanie z zapachem gotowanych wędzonek, białej kiełbasy i niestety jajek Emotikon smile Od lat jak Polska długa i szeroka toczą się dysputy nad wyższością jednej zupy nad drugą i na odwrót, dlatego też dziś u nas dwa doskonałe przepisy na Świąteczny barszcz biały i żurek, które nie mogą istnieć beż tradycyjnej pachnącej i świeżej białej kiełbasy, która od lat podbija podniebienia i serca naszych klientów.

BARSZCZ BIAŁY

Składniki:

  • 30 dag mięsa wieprzowego (mięsne żeberka lub łopatka z kością)
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 4 x10 cm kawałków surowej, białej kiełbasy
  • 1 średnia marchewka
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, świeżo zmielony pieprz
    wędzonka (kawałek dobrej wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plasterki lub chudy boczek bez kości)
  • 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione końcem noża
  • sok z cytryny, do smaku
  • 100 g gęstej śmietany, w kubeczku (nie słodkiej)

Dodatki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • biały chleb
  • ser biały, pokrojony w kosteczkę
  • chrzan

Wykonanie:

Do garnka z 3 litrami zimnej wody należy włożyć mięso i lekko osolić, zagotować, zszumować. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu. Dodać pietruszkę i cebulę oraz surową białą kiełbasę. Po 10 minutach gotowania kiełbasę należy ponakłuwać widelcem. Dodać marchewkę i przyprawy, a za 10 minut wędzonkę. Gotować jeszcze przez około 1/2 godziny, doprawić solą i ostawić z ognia. Dodać czosnek oraz kilka kropli soku z cytryny do smaku. Wystudzić i zaprawić śmietaną, rozprowadzoną z kilkoma łyżkami chłodnej zupy. Podgrzać i podawać z jajkiem, plasterkami marchewki, kiełbasy, kosteczkami sera białego oraz chlebem, w koszyczku obok lub wkrojonym do barszczu. Do barszczu można dodać chrzan, który zaostrzy nieco smak zupy.

ŻUREK

Domowy zakwas:

  • 3/4 l. ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • skórka lub piętka chleba razowego

Przygotowanie:

Do słoika lub kamiennego naczynia wsyp mąkę i zalej ją ciepłą wodą. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Składniki na żurek:

  • 2 pęczki włoszczyzny 
  • 2 główki czosnku 
  • 1 cebula
  • 1,5 kg wędzonych żeberek 
  • 1 kg wędzonego boczku 
  • 1 kg białej kiełbasy 
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • świeży majeranek (lub suszony)
  • kilka kawałków suszonego borowika
  • 1 l. maślanki 
  • domowy zakwas
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 1 kg małych ziemniaczków z masłem
  • 6 jajek zielononóżek

Wykonanie:

Czosnek należy zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 15 ? 20 minut. Włoszczyznę należy obrać pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przesmażyć w suchym garnku aż zacznie się przypalać. Wrzucić żebra, kiełbasę, boczek, listek laurowy, ziele i suszone grzyby. Całość należy zalać wodą oraz dodać upieczony czosnek. Po około 20 minutach od zagotowania należy wyjąć kiełbasę i pokroić ją w talarki. Resztę wywaru natomiast gotować na małym ogniu jeszcze około 1,5 godziny. Gdy bulion będzie gotowy odcedź go i dopraw solą i pieprzem. Boczek, żebra należy posiekać w kostkę. Do zimnego zakwasu dodać maślankę, kawałek razowego chleba, kiełbasę, boczek, żebra, warzywa i wywar. Doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 -15 minut. Jajka ugotuj na twardo i podawaj je z ziemniaczkami obok żurku.

Życzymy smacznego! :)

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.