BIESZCZADZKI SCHAB DUSZONY W KAPUŚCIE Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI

Składniki

600 g schabu
200 g kiszonej kapusty
2 ząbki czosnku
80 g kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki kminku
100 g cebuli

Placki

500 g ziemniaków
80 g mąki pszennej
1 jajko

masło klarowane do smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie

Schab pokrój na kotlety, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smarz na klarowanym maśle ok. 4 min. z każdej strony.

Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na maśle, dodaj posiekaną i odciśniętą kiszoną kapustę. Dopraw posiekanym czosnkiem, kminkiem, solą i pieprze. Duś ok. 20 min., dodaj schab i duś kolejne 10 min. Po tym czasie dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij, dodaj mąkę, jajko, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Placki usmaż na złoto na klarowanym maśle.

Podawaj schab z kapustą i plackami.

Smacznego :)

Przepis pochodzi z czasopisma Palce lizać 8 sierpnia 2011, nr 30, s. 6

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.