GOLONKA PIECZONA W PIWIE  (bardzo prosty przepis)

 

Składniki (na 4 porcje):

4 małe golonki wieprzowe
2 liście laurowe
500 ml piwa
1l bulionu warzywnego
1 łyżka cukru
sól

Przygotowanie

Golonki płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy piwem i bulionem, dodajemy liście laurowe i gotujemy 20 min. Następnie wyjmujemy golonki z wywaru i odparowujemy go do 1/3 objętości. Golonki nacieramy solą i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni , polewając w czasie pieczenia odparowanym wywarem. Cukier rozpuszczamy w 50 ml wywaru, smarujemy nim golonki, pieczemy jeszcze 20 min w temp. 200 stopni. Podajemy z purée z grochu i musztardą lub z duszoną kopaustą.

 Smacznego :)

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.