SKŁADNIKI:
6 jajek + 1 ubite
1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
4 kawałki surowej białej kiełbasy (wydrążone z flaka)
1 łyżka świeżego majeranku lub 1/2 łyżki suszonego
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy do momentu, aż zagotuje się woda (przez 5-6 minut).Chłodzimy w zimnej wodzie. Obieramy. Kiełbasę rozdrabniamy, dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. Jajka obkładamy kiełbasą, obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, aż staną się się ciemnozłote (5-6 minut).
Sos Tatarski
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanych korniszonów
2 łyżki posiekanych kaparów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!