Grecka marynata pomidorowa z oregano
Składniki na 1 kg mięsa
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 dojrzałe posiekane pomidory
2 rozgniecione ząbki czosnku
sok z całej cytryny
duża drobno starta cebula
1 pokruszony liść laurowy
2 łyżki oregano
łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Zmiksuj pomidory z oliwą i czosnkiem. Połącz z pozostałymi składnikami w dużej ceramicznej lub szklanej misce. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny albo na noc.
Marynata barbecue z wędzoną papryką
Składniki na 1 kg mięsa
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 drobno posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
80 ml czerwonego octu winnego
2 1/2 łyżki sosu pomidorowego (ketchupu)
1 1/2 łyżki sosu worcester
1 1/2 łyżki musztardy
1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 pokruszone liście laurowe
Połącz wszystkie składniki w dużej szklanej lub ceramicznej misce. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny albo na noc.
Pikantna indiańska marynata
Składniki na 1 kg mięsa
szklanka jogurtu greckiego
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 1/2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka kurkumy
łyżeczka sproszkowanego chili
drobno starta skórka i sok z 2 cytryn
Połącz wszystkie składniki w dużej szklanej lub ceramicznej misce. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny albo na noc.
UWAGA!
Im dłuzej mięso leży w marynacie, tym intensywniejszy zyskuje smak.
Marynaty przygotowane na bazie płynów, takich jak jogurt, sherry czy ocet winny, zmiękczają mięso.
Życzymy pysznych efektów grillowania :)