MARYNATY DO MIĘSA NA GRILLA

 

 

Grecka marynata pomidorowa z oregano

Składniki na 1 kg mięsa

1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 dojrzałe posiekane pomidory
2 rozgniecione ząbki czosnku
sok z całej cytryny
duża drobno starta cebula
1 pokruszony liść laurowy
2 łyżki oregano
łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Zmiksuj pomidory z oliwą i czosnkiem. Połącz z pozostałymi składnikami w dużej ceramicznej lub szklanej misce. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny albo na noc.

 

Marynata barbecue z wędzoną papryką

Składniki na 1 kg mięsa

1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 drobno posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
80 ml czerwonego octu winnego
2 1/2 łyżki sosu pomidorowego (ketchupu)
1 1/2 łyżki sosu worcester
1 1/2 łyżki musztardy
1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 pokruszone liście laurowe

Połącz wszystkie składniki w dużej szklanej lub ceramicznej misce. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny albo na noc.

 

Pikantna indiańska marynata

Składniki na 1 kg mięsa

szklanka jogurtu greckiego
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 1/2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka kurkumy
łyżeczka sproszkowanego chili
drobno starta skórka i sok z 2 cytryn

Połącz wszystkie składniki w dużej szklanej lub ceramicznej misce. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny albo na noc.

UWAGA!

Im dłuzej mięso leży w marynacie, tym intensywniejszy zyskuje smak. 

Marynaty przygotowane na bazie płynów, takich jak jogurt, sherry czy ocet winny, zmiękczają mięso. 

Życzymy pysznych efektów grillowania :)

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.