Słowo "prosciutto" (szynka), pochodzi od czasownika "prosciugare" czyli: obsychać. Obecnie szynka parmeńska wytwarzana jest przez zaledwie 200 producentów na wschodzie prowincji Parma, w okolicach Langhirano we Włoszech. Wszystkie procesy są rygorystycznie kontrolowane przez Consorzio del Prosciutto di Parma począwszy od hodowli zwierząt, a na sposobie oznakowania na opakowaniu skończywszy.
Surowa, lekko solona szynka wieprzowa, swój wyjątkowy, wyrafinowany smak zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu parmeńskim przez około 12 miesięcy. Dlatego też prawdziwa prosciutto jest jedną z najdroższych szynek na świecie. Cechą charakterystyczną tego produktu jest subtelny, delikatny smak określany jako "słodki". Szynka ma niską zawartość soli i kalorii. Szynki parmeńskie zawierają małe ilości tłuszczu, dzięki procesowi dojrzewania oraz są lekkostrawne.
Z szynki parmeńskiej można przygotowywać wiele pięknych kolorowych przekąsek.
Pokrój dojrzałego melona w cząstki, ułóż na opłukanym i osuszonym szpinaku typu baby albo rukoli, przykryj cienko pokrojonymi (tzw. grubość kartki papieru) plasterkami szynki parmeńskiej i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Podaj z karmelizowanym sosem balsamicznym z malin lub fig.
Po prawdziwą włoską prosciutto zapraszamy do nas :)