PROSCIUTTO E MELONE

Słowo "prosciutto" (szynka), pochodzi od czasownika "prosciugare" czyli: obsychać. Obecnie szynka parmeńska wytwarzana jest przez zaledwie 200 producentów na wschodzie prowincji Parma, w okolicach Langhirano we Włoszech. Wszystkie procesy są rygorystycznie kontrolowane przez Consorzio del Prosciutto di Parma począwszy od hodowli zwierząt, a na sposobie oznakowania na opakowaniu skończywszy. 

Surowa, lekko solona szynka wieprzowa, swój wyjątkowy, wyrafinowany smak zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu parmeńskim przez około 12 miesięcy. Dlatego też prawdziwa prosciutto jest jedną z najdroższych szynek na świecie. Cechą charakterystyczną tego produktu jest subtelny, delikatny smak określany jako "słodki". Szynka ma niską zawartość soli i kalorii. Szynki parmeńskie zawierają małe ilości tłuszczu, dzięki procesowi dojrzewania oraz są lekkostrawne.

Z szynki parmeńskiej można przygotowywać wiele pięknych kolorowych przekąsek. 

Pokrój dojrzałego melona w cząstki, ułóż na opłukanym i osuszonym szpinaku typu baby albo rukoli, przykryj cienko pokrojonymi (tzw. grubość kartki papieru) plasterkami szynki parmeńskiej i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Podaj z karmelizowanym sosem balsamicznym z malin lub fig.

Po prawdziwą włoską prosciutto zapraszamy do nas :)

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.