STEKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ (LIMOUSINE)

SKŁADNIKI na 4 steki:

2 łyżki oliwy
4 steki z poledwicy wołowej (Limousine)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki masła
1 łyżka posiekanego rozmarynu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dopraw steki solą i pieprzem po obu stronach. Włóż steki na patelnię. Smaż steki, aż będą mocno wysmażone przez ok. 5 min., następnie przewróć na drugą stronę i dodaj masło oraz opcjonalnie rozmaryn. Posmaruj steki dodanym masłem i smaż jeszcze przez 5 min. Przenieś steki do piekarnika i piecz ok. 10 min. na średnio wysmażone (medium) lub kilka minut dłużej jeśli mają być dobrze wysmażone (well done). Po wyjęciu z piekarnika pozwól stekom "odpocząć" przez 5 min. 

Smacznego!

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.