STEKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W GLAZURZE Z BRĄZOWEGO CUKRU

 

 

Składniki

1/2 kg szynki wieprzowej pokrojonej na steki (2-2,5 cm grubości)

2 łyżeczki masła

1/2 szklanki wody

2 łyżeczki musztardy Dijon (można użyć innej musztardy np. Sarepskiej lub Delikatesowej)

1/4 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka papryki słodkiej

 

Przygotowanie (25 min)

1. Masło roztop na patelni i dodaj steki, smaż po obu stronach aż się zarumienią (ok. 3-4 min na każdej stronie)

2. Wyjmij steki z patelni i przełóż do innego naczynia. Trzymaj pod przykryciem, aby nie wystygły.

3. Na patelnię, gdzie smażone były steki włóż pozostałe składniki (wodę, musztardę Dijon, brązowy cukier i paprykę) Gotuj aż cukier się rozpuści, ok 5 min.

4. Włóż steki z powrotem na patelnię i gotuj kolejne 5 min z karmelizowaną glazurą

5. Podawaj gorące np. z ziemniakami puree, marchewką i gorszkiem

 Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony https://montanahappy.com/old-fashioned-skillet-country-ham-steak-recipe/, zdjęcie https://www.simplysated.com/fried-ham-steak-with-cider-ginger-glaze/.

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.