Składniki (na 4 porcje):
4 łyżki masła
500 g pieczarek
1,5 łyżki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki bulionu wołowego
1,5 łyżki sosu Worcestershire
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i dopraw solą i pieprzem do smaku.
2. Gotuj przez 5-7 minut lub do momentu, aż grzyby zmiękną i zbrązowieją. Dodaj czosnek i gotuj przez 30 sekund. Wmieszaj mąkę.
3. Powoli dodaj bulion, sos Worcestershire, doprowadź do wrzenia i gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj pozostałe 2 łyżki masła i poczekaj aż się rozpusci.
4. Posyp pietruszką i nałóż łyżkę (lub więcej) sosu na wcześniej usmażony lub grillowany stek wołowy, wieprzowy lub pierś z kurczaka.
Przepis podstawowy możesz też zmodyfikować według własnych upodobań smakowych np.:
Pikantny - dodaj 1/4 łyżeczki zmiażdżonych płatków ostrej czerwonej papryki
Kremowy - dodaj 2 łyżki śmietany kremówki 30% do gotowego sosu
Ser - przed podaniem dodaj do sosu 1/4 szklanki startego parmezanu, fontiny lub białego sera cheddar
Cebule - dodaj 1 cienko pokrojoną cebulę, w momencie gdy wkładasz pieczarki na patelnię
Życzymy smacznego :)
Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony: https://www.dinneratthezoo.com/mushroom-steak-sauce/