SZYBKI SOS PIECZARKOWY DO STEKÓW I NIE TYLKO :)

 

Składniki (na 4 porcje):

4 łyżki masła
500 g pieczarek
1,5 łyżki czosnku przeciśniętego przez praskę 
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki bulionu wołowego
1,5 łyżki sosu Worcestershire
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i dopraw solą i pieprzem do smaku. 

2. Gotuj przez 5-7 minut lub do momentu, aż grzyby zmiękną i zbrązowieją. Dodaj czosnek i gotuj przez 30 sekund. Wmieszaj mąkę.

3. Powoli dodaj bulion, sos Worcestershire, doprowadź do wrzenia i gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj pozostałe 2 łyżki masła i poczekaj aż się rozpusci.

4.  Posyp pietruszką i nałóż łyżkę (lub więcej) sosu na wcześniej usmażony lub grillowany stek wołowy, wieprzowy lub pierś z kurczaka.

Przepis podstawowy możesz też zmodyfikować według własnych upodobań smakowych np.:

Pikantny - dodaj 1/4 łyżeczki zmiażdżonych płatków ostrej czerwonej papryki

Kremowy - dodaj 2 łyżki śmietany kremówki 30% do gotowego sosu

Ser - przed podaniem dodaj do sosu 1/4 szklanki startego parmezanu, fontiny lub białego sera cheddar

Cebule - dodaj 1 cienko pokrojoną cebulę, w momencie gdy wkładasz pieczarki na patelnię

 

Życzymy smacznego :)

 

Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony: https://www.dinneratthezoo.com/mushroom-steak-sauce/ 

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.