WSPANIAŁE POLICZKI WIEPRZOWE

      Składniki:

  • 6 policzków wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml wina czerwonego Porto
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • gałązki tymianku
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki ciemnej, gorzkiej czekolady
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka masła
  • sól

    Przygotowanie:
  1. Policzki oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z każdej strony na złoto. Następnie przekładamy je do żeliwnego garnka.
  2. Na tej samej patelni, podsmażamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i dodajemy ją do mięsa. Następnie na patelnię wlewamy 100 ml wina, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do spodu patelni (żeby zdjąć wszystkie smaki) i przelewamy wino do garnka z mięsem.
  3. Do garnka z mięsem i cebulą wlewamy bulion, resztę wina (300 ml), gałązki świeżego tymianku, pieprz w całych ziarnach i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem 2,5-3h, aż mięso stanie się delikatne i rozpadające się.
  4. Wyjmujemy mięso ostrożnie z sosu, a sos odcedzamy przez sitko na patelnię.
    Do mniejszego garnuszka wlewamy kilka łyżek sosu i rozprowadzamy w nim łyżkę mąki kukurydzianej - mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Następnie całość wlewamy z powrotem do sosu. Dodajemy 2 kostki czekolady, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy do momentu, aż sos będzie odpowiednio gęsty (kiedy powstające na powierzchni bąbelki wyglądają jak te, kiedy robimy karmel).
  5. Do sosu na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy i gotowe!
  6. Na talerzu układamy ziemniaczane puree, na nim mięsko a całość polewamy sosem i czekamy na zachwyt naszych domowników :)

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.