ŻEBERKA JAGNIĘCE Z SOSEM BALSAMICZNYM

Składniki:
8 żeberek jagnięcych (pojedynczych, z jedną kostką, każde po około 70 g)

Marynata:
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
gałązka świeżego rozmarynu drobno posiekanego lub 2 łyżeczki suszonego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub 1 łyżeczka suszonego czosnku
2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego

Sos:
1 łyżka syropu klonowego lub 2 łyżeczki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (rozgrzać też blaszkę jeśli nie mamy patelni, na której można smażyć na ogniu i piec w piekarniku). Żeberka oprószyć solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, natrzeć rozmarynem i czosnkiem. Rozgrzać dobrą np. grubą żeliwną patelnię, ustawić średni ogień, dodać tłuszcz i roztopić.

Układać kolejno żeberka na patelni od strony skórki na kostce. Smażyć na średnim lub średnio-dużym ogniu przez około 1 minutę lub nieco dłużej jeśli warstwa tłuszczu jest grubsza. Gdy się zrumieni, postawić żeberka na pionowo kostką do góry i obsmażyć dolną część żeberka.

Następnie przewrócić żeberka na bok i smażyć przez około minutę aż lekko się zrumieni, następnie powtórzyć z drugiej strony przez około pół minuty. Wstawić żeberka wraz z patelnią do piekarnika (lub przełożyć je na nagrzaną blaszkę) i piec przez 2 minuty.

Wyjąć żeberka z piekarnika, wyłożyć na talerz i przykryć luźno folią aluminiową. W międzyczasie postawić patelnię po żeberkach (nie należy jej wcześniej myć) na niedużym ogniu, dodać syrop klonowy lub miód, ocet balsamiczny i musztardę. Dodać sok jaki wyciekł z żeberek. Zagotować, po chwili sos powinien nieco zgęstnieć.

Żeberka podawać z niewielką ilością sosu balsamicznego.

Propozycja podania: 
szpinak lub rukola, sałata, puree z batatów, puree z marchewki, ratatouille

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.