ZIELONA ZUPA SZPARAGOWA Z WŁOSKĄ NUTĄ

zielona zupa szparagowa

Składniki (na 4 porcje)

1 cebula
4 ziemniaki (najlepiej mączyste)
1 łyżka masła
400 g zielonych szparagów świeżych lub mrożonych
1 litr wody
2 kostki bulionu warzywnego lub 3 łyżki koncentratu bulionu warzywnego
1/3 szklanki śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru

Obrać i drobno posiekać cebulę i zmieniaki. Podsmażyć na maśle w garnku. Szparagi pokroić na małe kawałki, odkładając na bok główki. Pędy wrzucić do garnka. Dodać wodę i kostki bulionowe lub koncentrat. Gotować 15 minut. Zmiksować zupę. Dodać śmietanę i gotować przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.

Główki szparagów z suszoną szynką i orzeszkami pinii

50 g orzeszków pinii
główki od szparagów (przeznaczonych na zupę)
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g suszonej szynki
50 g parmezanu

Podprażyć orzeszki na suchej, gorącej patelni. Ostudzić. Główki szparagów przełożyć na patelnię, smażyć na oleju przez kilka minut. Pokroić cienko szynkę i wrzucić na patelnię.

Wlać zupę do talerzy i udekorować szparagami i szynką. Posypać orzeszkami pinii.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki A. Sjögren, Zupy na 4 pory roku, Warszawa 2012.

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.