ŻUŁAWSKIE KLOPSY KRÓLEWIECKIE 

Składniki

300 g mięsa mielonego wołowego
300 g mięsa mielonego wieprzowego
bułka tarta 
2 cebule
2 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
2-3 anchois 
masło

Składniki sosu

150 ml białego wina
1/4 kostki masła
mąka pszenna
kilkanaście kaparów
śmietana
gałka muszkatołowa
cukier

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy do mieszanki mięs pozostałe składniki (z jajek tylko żółtka), bułki tartej 2-3 łyżki. Anchois stanowią w tym przepisie jedynie przyprawę, która podkreśla mięsny smak klopsów. Dobrze wyrabiamy i formujemy klopsy wielkości piłek golfowych. Wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu. 

W międzyczasie przygotowujemy sos. Masło wkałdamy na patelnię i po rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki mąki, zasmażamy i dodajemy wino. Gdyby było zbyt gęste dodajemy trochę bulionu z gotowania klopsów i soku z kaparów. Następnie dodajemy pozostałe składniki (śmietanę hartujemy) a na końcu kapary. Doprawiamy cukrem i solą. Dodatkowo można dodać startą skórke z 1/2 cytryny.

Do sosu wkładamy ugotowane klopsy, chwilę podgrzewamy i możemy podwać. Najlepiej z gotowanymi w całości ziemniakami.

Smacznego :)

Przepis pochodzi z książki A. Wasilewskiego "Kulinaria żuławskie" 

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.