ZUPA "SZLACHCICA" GULASZOWA

Przepis na 6 porcji

500 g wołowiny
2 łyżki oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 łyżeczki kminku (cały lub mielony)
5 ziemniaków
1 łyżka suszonej słodkiej papryki
800 ml wody
2 kostki bulionu mięsnego
   lub 3 łyżki skoncentrowanego bulionu
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
skórka z połowy cytryny

Dodatek 
300 g śmietany

Mięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na oleju na patelni. Obrać i posiekać drobno cebulę, czosnek i paprykę. Ubić w moździerzu kminek cały lub, gdy nie macie moździerza, dodać kminek mielony. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę, paprykę, ziemniaki, paprykę w proszku i kminek na oleju w garnku. 
Dodać podsmażone mięso i zalać całość wodą. Dorzucić kostki bulionowe, pomidory i liść laurowy. Gotować pod przykryciem ok. 45 minut.
Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Ewentualnie rozcieńczyć wodą.
Udekorować śmietaną i podawać z chlebem, najlepiej wiejskim.

Smacznego :)

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.