Składniki (4-6 porcji):
FRYKADELKI
1/4 szklanki mleka
3 łyżki bułki tartej
200 gmielonego mięsa
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
ZUPA
1 litr wywaru mięsnego
lub 1 litr wody z 3 łyżkami koncentratu z wołowiny
lub 1 litr wody z 2 kostkami bulionowymi
500 g kapusty włoskiej, świeżej lub mrożonej
2 łyżki mąki
woda
1/2 szkalnki śmietany kremówki
sól
pieprz biały
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotować frykadelki. Wymieszać mleko z bułka, odstawić na 5 min. Dodać mięso, sól i pieprz. Uformować małe kuleczki i położyć na talerzu.
Doprowadzić bulion do wrzenia. Drobno posiekać kapustę i gotować w wywarze ok. 10 min. (mrożonej kapuście wystarczy 5 min.)
Mąkę wymieszać w kubeczku z odrobiną wody. Ciągle mieszając dodać do zupy wraz ze śmietaną.
Kiedy bulion zacznie wrzeć, wkładać do niego frykadelki i gotować 5 min.
Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki: A.Sjogren, Zupy na 4 pory roku, Warszawa 2012, s. 49.