Zupa z kapusty włoskiej z frykadelkami

 

Składniki (4-6 porcji):

FRYKADELKI

1/4 szklanki mleka
3 łyżki bułki tartej
200 gmielonego mięsa
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

ZUPA

1 litr wywaru mięsnego 
    lub 1 litr wody z 3 łyżkami koncentratu z wołowiny
    lub 1 litr wody z 2 kostkami  bulionowymi
500 g kapusty włoskiej, świeżej lub mrożonej
2 łyżki mąki
woda
1/2 szkalnki śmietany kremówki
sól
pieprz biały

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotować frykadelki. Wymieszać mleko z bułka, odstawić na 5 min. Dodać mięso, sól i pieprz. Uformować małe kuleczki i położyć na talerzu.

Doprowadzić bulion do wrzenia. Drobno posiekać kapustę i gotować w wywarze ok. 10 min.  (mrożonej kapuście wystarczy 5 min.) 

Mąkę wymieszać w kubeczku z odrobiną wody. Ciągle mieszając dodać do zupy wraz ze śmietaną.

Kiedy bulion zacznie wrzeć, wkładać do niego frykadelki i gotować 5 min.

Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki: A.Sjogren, Zupy na 4 pory roku, Warszawa 2012, s. 49.

Ważne: Niniejsza strona używa plików Cookies i innych technologii. Korzystając dalej z serwisu, wyrażasz zgodę na politykę Prywatności i plików Cookies.