Wieprzowina jest w Polsce bardzo popularna. Wieprzowina jest także prosta w przygotowaniu. Wieprzowina uchodzi za mięso dość kaloryczne i z dużą zawartością cholesterolu. Jednak stosując w diecie schab i szynkę można przygotować lekkie i dietetyczne dania.
Wieprzowina - wartości odżywcze
Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa jaki wybieramy. Najmniej kaloryczna będzie szynka – 118 kcal/100g. Najbardziej kaloryczny natomiast będzie boczek. W 100 g boczku znajdziemy aż 322 kcal. Polacy najchętniej sięgają po schab. W 100 g schabu znajdziemy 152 kcal. Chude mięso wieprzowe jest bardziej kaloryczne od drobiu o zaledwie 20 kcal.
Schab, szynka oraz łopatka są także rodzajami mięsa wieprzowego o najmniejszej zawartości tłuszczu. Natomiast karkówka, żeberka czy boczek będą miały już sporą zawartość tłuszczu.
Wieprzowina jest bogata w białko. Zawartość białka również zależy od części tuszy, jaką wybieramy. Najwięcej białka będzie miał schab, a najmniej żeberka. Jeżeli chodzi o zawartość cholesterolu to o dziwo jest ona taka sama jak w drobiu. Dlatego też mit o wysokiej zawartości cholesterolu w wieprzowinie możemy jak najbardziej obalić. Zalecana wartość cholesterolu dziennie to 300 mg. Aby ją przekroczyć trzeba by było zjeść ponad pół kilograma schabu.
Wieprzowina jest bogata także w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B6, witamina B12, a także witamina A oraz witamina E. Wieprzowina to także cenne dla organizmu sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo) oraz cynk.
Jak wybrać dobrą wieprzowinę?
Najlepiej jeżeli mamy zaufanego dostawce, który zagwarantuje nas o jej świeżości i pochodzeniu. Warto też zwracać uwagę na rasy, które kupujemy.
Wieprzowina jest mięsem czerwonym i taki powinna mieć kolor. Zbyt jasne mięso może być bardzo wodniste i zbyt miękkie. Czerwone mięso wieprzowe świadczy o tym, ze jest to mięso młode. Poza tym będzie to dla nas informacja, że mięso było przechowywane w dobrej temperaturze i że jest w dobrym stanie.
Wieprzowina powinna mieć delikatny, lekko wyczuwalny zapach. Będzie to dla nas informacja o tym, że jest ona świeża i nadająca się do spożycia. Wieprzowina może być przechowywana w zamrażalniku przez ok. 6 miesięcy.