Chrupiący boczek wieprzowy z soczewicą
TEGO POTRZEBUJESZ (NA 4 PORCJE):
Pieczeń i sos:
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
800 ml bulionu mięsnego
2 płaty boczku wieprzowego ze skórą (ok. 1,5 kg)
Jarzynka:
1 seler naciowy
1 marchew
1 mała szalotka
2 łyżki oliwy
200 g soczewicy
800 ml bulionu warzywnego
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka masła schłodzonego
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
TAK TO ZROBISZ:
1. Piekarnik nagrzej do 150 st. C (termoobieg 140 st C)
Przygotuj składniki na pieczeń: obierz i pokrój w kostkę cebulę
Czosnek obierz i pokrój w talarki
2. W rondelku rozgrzej oliwę, zrumień na niej pokrojoną cebulę
Dołóż koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj ok 5 min
Podlej bulionem mięsnym i zagotuj. Przelej sos do brytfanny
3. Osusz boczek ręcznikiem papierowym, posól z obu stron,
sól dobrze wetrzyj. Oba kawałki boczku ułóż obok siebie w brytfannie
skórą do góry. Dodaj pokrojony czosnek. Wstaw brytfannę do piekarnika
na dolną półkę i piecz 1 godz. i 50 min.
4. W tym czasie przygotuj jarzynkę: warzywa oczyść, umyj, obierz i pokrój
w kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
5. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej szalotkę. Wsyp soczewicę i
podsmażaj ok. 2 min. Zalej wszystko 300 ml bulionu warzywnego, zagotuj.
Gotuj soczewicę bez przykrycia w niskiej temperaturze ok. 10 min. stale mieszając.
6. Ponownie dolej 300 ml bulionu warzywnego, gotuj jeszcze 13 min. Dodaj resztę
bulionu, pokrojone w kostkę warzywa, gotuj wszystko jeszcze ok 13 min.
7.Umyj i otrząsnąć z wody szczypiorek, pokroić w drobne pierścionki. Schłodzone masło
pokroić w kostkę
8. Gotowe mięso wyjąć z piekarnika, włączyć funkcję grillowania.
Położyć mięso na ruszt (na środkowej półce) zapiec na chrupko (grillować ok. 5-10 min.)
9. W czasie grillowania soso po pieczeniu przelać z brytfanny do garnka, zagotować
doprawić solą i pieprzem. Na krótko przed podaniem stopniowo wymieszać z soczewicą
pokrojone zimne masło, przyprawić jarzynkę solą i pieprzem, wsypać pokrojony szczypiorek
10. Mięso pokroić na duże kawałki. Podawać z soczewicą i sosem pieczeniowym
SMACZNEGO!