Polędwica wołowa parzona z zielonym sosem chrzanowym
TEGO POTRZEBUJESZ (NA 4 PORCJE):
ok. 750 g polędwicy wołowej
sól, świeżo zmielony pieprz czarny
4 łyżki oliwy
2 małe cebule
2 kromki pieczywa tostowego
2 łyżki masła
550 ml bulionu wołowego (może być gotowy instant)
200 g śmietany
1 pęczek natki pietruszki
400 g kapusty włoskiej
gałka muszkatołowa
1 łyżka chrzanu (ze słoika)
sól morska wymieszana z płatkami chilii
TAK TO ZROBISZ:
1. Osusz mięso ręcznikiem papierowym, posól i popieprz ze wszystkich stron
Rozgrzej dużą patelnię, wlej 1 łyżkę oliwy, przez 3 min. obsmaż polędwicę ze
wszystkich stron. Zdejmij z patelni mięso i ostudź, następnie zawiń w duży
kawałek folii spożywczej, potem ciasno owiń folią aluminiową, końce folii
skręć jak papierek od cukierka
2. Duży garnek napełnij w 3/4 wodą, zagotuj i włóż opakowaną polędwicę.
Przykryj garnek pokrywką i podgrzewaj mięso, stale odwracając przez ok. 50 min.
Jeśli masz termometr do mięsa zanóż w wodzie (temperatura wody powinna wynosić
75-80 st. C przez cały czas gotowania. Gotowa polędwica powinna mieć różowy kolor.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Z pieczywa tostowego odetnij skórkę,
miąższ pokrój w kostkę.
4. W małym rondelku spień masło, w średniej temperaturze zeszklij na nim w ciągu
3 min. połowę cebuli. Wlej 350 ml bulionu, zapraw śmietaną, mieszaj i gotuj całość
ok. 10 min. w niskiej temperaturze bez przykrycia.
5.Natkę umyj, otrząśnij z wody, oderwij listki i wrzuć do wysokiego naczynia i dobrze
zmiksuj z lodowatą wodą. Odstaw w chłodne miejsce.
6.Do sosu cebulowego wrzuć rozdrobniony chleb, podgrzej 3 min. Przypraw solą i pieprzem
zmiksuj na gładko mikserem ręcznym.
7. Umyj i oczyść kapustę włoską, przekrój na pół, wytnij głąb, liście pokrój w cienkie paski.
W garnku rozgrzej resztę oliwy i zeszklij na niej pozostałą cebulę. Włóż pokrojoną kapustę
i resztę masła, smaż jeszcze ok. 3 min.
8. Wlej resztę bulionu wołowego, gotuj kapustę do miękkości ok. 10 min. Przypraw solą
i pieprzem i gałką muszkatołową.
9. Sos cebulowy zagotuj raz jeszcze, dodaj do niego zmiksowaną natkę, chrzan i zmiksuj
na pianę.
10. Wyjmij mięso z wody, odstaw na 5 min., aby odpoczęło. Zdejmij z polędwicy folię (trzymaj w pogotowiu ręcznik papierowy na wyciekający sok), pokrój na niezbyt cienkie plastry, podawaj z kapustą i pienistym sosem chrzanowym. Dopraw według uznania solą z chili.
Jako dodatek pasują smażone bądź gotowane ziemniaki.
SMACZNEGO!