Mięso z kurczaka jest zalecane dla osób kontrolujących cholesterol, mających problemy z układem krążenia czy odchudzających się. Istotne różnice w kaloryczności i zawartości tłuszczu w poszczególnych częściach kurczaka są zależne od tego, czy przygotowujemy drób ze skórą, czy bez.
Mięso z kurczaka dostarcza witamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny). Witamina B3 może być wytwarzana w niewielkich ilościach w organizmie z tryptofanu (aminokwasu egzogennego), jednak jej podstawowym źródłem jest pożywienie.
Kontroluje ona procesy energetyczne w organizmie, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w wytwarzaniu czerwonych krwinek, reguluje poziom cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i kondycję psychiczną, a także poprawia stan włosów i skóry.
Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu wielu enzymów i hormonów, a także hemoglobiny – odpowiada zatem za transport tlenu w organizmie. Ma wpływ na ciśnienie krwi, pracę serca, skurcze mięśni, zwiększa odporność organizmu i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.
Dostarczanie jej w odpowiednich ilościach łagodzi stany apatii, bezsenności, depresji oraz poprawia koncentrację.
Jedząc mięso z kurczaka dostarczamy sobie sporo składników mineralnych, jak cynk, selen, magnez i fosfor. Cynk znajduje się w około 200 enzymach, bierze udział w bardzo wielu procesach życiowych, m.in. mineralizacji kości, gojeniu się ran, pracy układu odpornościowego, wydzielaniu insuliny, regulowaniu ciśnienia krwi i pracy serca.
Selen jest konieczny do prawidłowego działania wielu enzymów. Jest elementem peroksydazy glutationowej, czyli bardzo silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, m.in. przed powstawaniem nowotworów. Ponadto jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy, pomaga w walce z depresją i przemęczeniem.