Zioła i przyprawy podnoszą wartość odżywczą potraw, ułatwiają trawienie, a także korzystnie wpływają na smak i zapach. Oto propozycje, które poprawią wyrazistość i podkreślą smak mięs:
WIEPRZOWINA
gotowana: cebula, liść laurowy, majeranek, papryka, pieprz, ziele angielskie
duszona: cebula, czosnek, majeranek, tymianek, pieprz
pieczona: cebula, czosnek, majeranek, estragon, pieprz, papryka
smażona: cebula, czosnek, pieprz, papryka, estragon
W zależności od upodobania, do wieprzowiny można dodać także: rozmaryn, cząber lub curry.
WOŁOWINA
gotowana: liść laurowy, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
duszona: kminek, majeranek, papryka, pieprz, ziele angielskie
pieczona: cebula, czosnek, tymianek
smażona: cebula, czosnek, papryka, pieprz
Wołowina doskonale będzie także smakowała przyprawiona: cząbrem, kolendrą, lubczykiem, rozmarynem, szałwią, estragonem i bazylią.
CIELĘCINA
gotowana: koperek, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
pieczona: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
Z cielęciną, którą nazywa się najszlachetniejszym polskim mięsem, świetnie smakuje także łagodna papryka, bazylia, tymianek, koper, gałka muszkatołowa, szałwia, melisa, curry, natka pietruszki, czosnek, majeranek i rozmaryn.
DRÓB
gotowany: koperek, pietruszka, liść laurowy, lubczyk, pieprz, ziele angielskie
duszony: czosnek, estragon, majeranek, rozmaryn, pieprz,
pieczony: czosnek, estragon, majeranek, papryka, pieprz,
smażony: czosnek, pieprz, papryka, majeranek, cząber.
Drób możemy również przyprawić chili albo pieprzem kajeńskim, należy je jednak stosować z umiarem. Możemy także wymieszać bazylię z tymiankiem, rozmarynem oraz szałwią i tak przygotowaną mieszanką przyprawić mięso drobiowe.
BARANINA
pieczona: kminek, estragon, koper, ziele angielskim, czerwona papryka, natka pietruszki, szałwia, curry, mielona kolendra.
Nietypowy smak baraniny uzyskamy, łącząc ją ze szczyptą cynamonu. Warto wypróbować również macierzankę, która działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie.
Życzymy smacznego :)