Soczyste delikatne mięso z udek kurczaka kojarzy się zarówno z domowym obiadem, jak i dużym przyjęciem. Udka są lubiane zarówno przez konsumentów ze względu na smak, jak i przez kucharzy ze względu na łatwość przygotowania i niezliczone możliwości podania Udka kurczaka można gotować, smażyć, piec, grillować i dusić a także są idealne do wędzenia. Ze skórką lub bez, w przeróżnych marynatach i z ciekawymi dodatkami. Mogą być podawane jako danie główne, ale też jako przekąska podczas przyjęć. Warto po nie sięgać w zbilansowanej diecie również ze względu na ich właściwości odżywcze. Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, więcej niż wieprzowina i wołowina. Jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego powszechnie poleca się je w żywieniu, szczególnie osób z delikatnym przewodem pokarmowym, np. dzieci i osób starszych. Mięso z kurczaka jest zalecane dla osób kontrolujących cholesterol, mających problemy z układem krążenia czy odchudzających się. Istotne różnice w kaloryczności i zawartości tłuszczu w poszczególnych częściach kurczaka są zależne od tego, czy przygotowujemy drób ze skórą, czy bez. Samo mięso zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a najwięcej go znajdziemy tuż pod skórą. Dlatego ze względów zdrowotnych i dietetycznych zawsze warto pozbyć się skóry przed przygotowaniem potrawy. Mięso z kurczaka dostarcza witamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny). Witamina B3 może być wytwarzana w niewielkich ilościach w organizmie z tryptofanu (aminokwasu egzogennego), jednak jej podstawowym źródłem jest pożywienie.. Co wyróżnia kurczaka zagrodowego? Kurczak Zagrodowy to doskonała propozycja dla każdego, kto troszczy się o zdrowie i poszukuje drobiu wysokiej jakości. Idealny nie tyko dla osób dbających o dietę i aktywnych fizycznie, ale także dla małych dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży czy ludzi starszych. Polecany między innymi ze względu na bogate wartości odżywcze i niepowtarzalny smak mięsa, zdobył uznanie wśród miłośników gotowania. Co zatem wyróżnia Zagrodowego? Czas wzrostu Kurczaka Zagrodowego, odpowiednio dobrana pasza i specjalne warunki chowu pozwalają na uzyskanie mięsa o bardzo wysokiej jakości i wyjątkowej strukturze włókien mięśniowych. Mięso to charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cienka skóra. Dzięki temu jest delikatniejsze i ma bardziej kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne. Oprócz walorów smakowych Zagrodowy ma też duże wartości odżywcze. Jest źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Wybierając Zagrodowego, mamy pewność, że sięgamy po produkt wysokiej jakości i z pewnego źródła.Zagrodowy chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast. Jego chów trwa o połowę dłużej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje mu się żadnych antybiotyków, co sprawia, że jest to produkt W 100% naturalny! O producencie: Marka Kurczak zagrodowy to dystrybutor mięsa drobiowego z małych rodzinnych gospodarstw Podlasia. Wszystkie zwierzęta hodowane są na świeżym powietrzu, karmione w 100% roślinną karmą bez GMO. Ich wzrost odbywa się w naturalny sposób, bez sztucznego przyspieszania, a w hodowli nie stosuje się antybiotyków. Produkcja odbywa się pod ścisłą kontrolą służb weterynaryjnych i zoologicznych
Doskonała propozycja na codzienny obiad, jak i na przyjęcie, ponieważ efekt zachwyci każdego konesera smaku.
Tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, a zapewnia doskonałe doznania smakowe. Jako baza sosu najlepiej sprawdzi się ciemny, mocny trunek typu porter. Wystarczy jedna butelka.
Marynata jogurtowa to delikatny smak kremowego jogurtu z dodatkiem czosnku, cytryny i kolendry, który idealnie pasuje do piersi z kurczaka. Dla miłośników bardziej wyraźnych smaków doskonała będzie marynata z dodatkiem imbiru i papryki, bo jest lekko pikantna, mocno czerwona, dzięki czemu świetnie wygląda w towarzystwie grillowanego mięsa.
Kurczak Teriyaki – Twój bilet do kulinarnego świata Azji. Prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się smakami Azji bez wychodzenia z domu.